close button

Cara Memasukan Background Ke Dalam Shoutmix (Tutorial)

Posted: June 26, 2011 by b0an in Labels:
6


Assalamualaikum….

Arinie aku nak share gan korang semue bagaimana untuk membuat background untuk shoutmix (cam resepi masakan plak) yang mcam aku pnye nie…hehee….kalo cbox tue…korang google lew sendiri yek..hehe…..ok..cara2nye adalah seperti berikut:

Langkah 1

Mule-mule korang mesti ade shoutmix sndiri…so pegi daftar dlu shoutmix tue..wat design shoutmix mengikut selera makan korang..hehe…..

Langkah 2

Pegi ke design …pastu pilih Add gadget…..pastu lagi pilih HTML/Javascript..

Langkah 3

Copy code dibwah ini dan paste kan ke dalam HTML tue…..

<div id="edited" style="width:250px; height:400px; background:url(http://www.soiphone.com/uploads/200902/f/1235098340.jpg) no-repeat left top; padding-top:-5px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->

<iframe frameborder="0" title="lon3" height="400" src="url shoutmix anda" id="r" style="filter:alpha(opacity=50);opacity:0.55;-moz-opacity:0.55; display:block; " scrolling="auto" width="250">

<a href="url shoutmix anda">View shoutbox</a>

</iframe>></div>

<!-- End ShoutMix -->

Langkah 4

Pilih background yang korang suke(pastikan juga saiz background korang adalah hampir sama dengan saiz shoutmix korang).

Langkah 5

Ambik url gambo pilihan hati korang dan tukarkan pada tulisan hijau tue….

Langkah 6

Ejas (ubah) height dan width yang sesuai (kaler merah tue) mengikut blog korang…..

Langkah 7

Masukkan username shout mix korang kat bahagian title dan url shoutmix korang..(bende nie korang leh jumpe kat dlam code shoutmix yang terdahulu..so cari betol2)

Langkah 8

Savekan..kemudian preview dlu….kalo xpuas ati..tuko background lain….

Langkah 9

Dah puas hati?..klik lew SAVE dan View blog korang…..

p/s : korang xyah risau jikalau memilih background yang mempunyai warna yang amat terang…sebabnye..warna tersebut akan menjadi kabur bila letak dalam shoutmix tue karang….

Sekian wsalam….hehe

6 comments:

  1. shida'R says:

    nice sharing boan :)

  1. b0an says:

    @shida : sme2....hehe

  1. diana says:

    terima kasih...
    tutorial yang bagus..:)

  1. b0an says:

    diana : same2...hehe

  1. Panduan yg bagus.. insyaallah akan dipergunakan..Tq

  1. b0an says:

    @pendekar laut : time kasih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...