close button

Peribahasa Yang Sudah Pupus.

Posted: June 19, 2011 by b0an in Labels: ,
20

Pernah x korang terpikir ade peribahasa-peribahasa yang dah pupus dek kurangnye penggunaan die dalam kehidupan seharian kite…sure la korang xpenah piker…peribahasa yang blajo kat skolah pon xpenah gne kan….hahaha….okey..kat bawah nie ade senarai peribahasa yang dah pupus penggunaannye dan blom agi disenaraikan dalam dewan bahasa dan pustaka…so gunelah mereka dalam khidupan seharian kte…lalalala…

Peribahasa: Seperti anjing jantan dgn anjing betina.
Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu…asek nak beromen aje.

Peribahasa:
Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ketaik jugak dia hinggap.
Maknanya: Orang kalau dah perokok tu…kalau dia berenti….akhirnya dia gerenti start balik punyer.

Peribahasa:
Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.
Maknanya: Jangan macam bagus….pasal yg macam bagus tu selalunya tak bagus.

Peribahasa:
Biar putih tulang jgn putih muker.
Maknanya: Kalau surat beranak dah letak orang Melayu jgn eksen nak jadi Mat Salleh plak… be proud of what you are.

Peribahasa:
Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?
Maknanya: Ada orang kentotlah tu…

Peribahasa:
Seperti kacang luperkan mamak kacang putih.
Maknanya: Orang yg tak sedar diri….tak kenang jasa baik orang yg muler-muler memfofularkan dia.

Peribahasa:
Ader udang di sebalik udang lain
Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang….check betul-betul, mesti ader sorang lagi kat bawah ke….kat tengah ke…tengah baring ke.

Peribahasa:
Biar mati anak jgn mati pucuk
Maknanya: Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak……btol tak?

Peribahasa:
Sudah jatuh ditimpa piano
Maknanya: Nasib malang yg tak agak-agak.

Peribahasa:
Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.
Maknanya: maknernyer . . .


maknernyer…………….


maknernya……………..


Dahhhh...
Jangan nak tersengeh-sengeh kat depan PC……


Pergi lah buat kerja!!!!!


P/s : Minta Maaf yer kalau ada bahasa yang kurang sedap dibaca...

20 comments:

  1. says:

    haha. macam hampeh.

  1. b0an says:

    @ ﻉ : hehe...hampeh kew?

  1. hahaha .. yg fes tu tak boleh blah .. beromen jew kojenye

  1. haha, apakah? lalalala~

  1. b0an says:

    @alif : smemangnye xleh blah..hehe

  1. b0an says:

    @alya : kenapekah?llililili

  1. KinosKoko says:

    hehe..mcm mn nak bagi peribahasa ni glemer??

  1. b0an says:

    @kinos : soklan yg bagus...glemer kan lew..bru peribahase nie glemer...besh x jawapan die...haha

  1. haha.. best siot. x boleh blah yg ptama tu

  1. ChaCha says:

    aduhaiii..boan boan..hahah

  1. b0an says:

    @soutul : besh kew..thnk u..tekan2 nuffnang tue yek..haha

  1. b0an says:

    @cha : ye nape? bace sampai terantuk ats meja kew...hehe

  1. ku-cit says:

    kalo org dulu2 jumpa peribahasa ni bole pengsan dibuatnya hah

  1. b0an says:

    @ku-cit : mybe la kot..hehe

  1. haha peribahasa dulu2 ni mcm lawak ye bunyinya ;p

  1. zureen says:

    update blog pls! :)

  1. adeh ! peribahasa baru laa ., . hahaaa :)

  1. b0an says:

    @syazwani : lawk kew??

  1. b0an says:

    @zureen : nnti2 lew...

  1. b0an says:

    @princess : xlah baru sngt..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...