close button

bahan TERLAMPAU?

Posted: May 27, 2011 by b0an in Labels:
0

Assalamualaikum……

Mesti korang dah tau mee segera tue amat lah xbagus utk kter…….walaubagaimane pon..kite tetap jugak mengamalkannya dalam kehidupan seharian kita….terutama skali time-time ujung bulan(termasuk lew aku skali)……so arini ak nak share gan korang semua antara ramuan-ramuan Terlampau yang terdapat dalam MEE SEGERA nie……………Kalsium Sulfat: Kapur Paris.(yang wat tampal2 dinding tue kot?)

Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).


BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma

Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.


Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.p/s: so harap2 korang pasni kurangkan lew pengambilan makanan pada mase akan datang……kalo time2 kecemasan boleh la kot?hehehe…….last but not less….kurangkan megi…tingkatkan trafic blog aku nie…….hehehe :D

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...